torstai 14. tammikuuta 2010

Puolivälin evaluaatiota

Pulau Penang, Malesia. Lämpötila: 32 astetta. Lomafiilis 100 %.

Viimeyönä loma kääntyi siiheen epämielyttävämpään suuntaan, että lomapäiviä täällä Malesiassa on enemmän takana kuin edessä. Emme aio kuitenkaan masentua moisesta pikkuseikasta vaan loma jatkuu täydellä tohinalla ja annamme auringon paistaa myös loppuloman kaikella voimallaan.

Niinpä tässä vaiheessa voisikin olla hyvä koota hiukan ajatuksiaan ja kokemuksiaan tähän astisesta reissusta. Lomalla aika kuluu kuin siivillä, eikä monestikaan tule pysähdyttyä miettimään mitä kaikkea sitä oikeastaan on tullut nähtyä ja koettua.

Ensin pieni vertailu. Aiempiin suosikkimatkakohteisiimme Thaimaahan ja Meksikoon verrattuna tähän saakka näkemämme Kuala Lumpur ja Penang sijoittuvat aika mukavasti. Säähän on täällä jopa noita paikkoja hiukan lämpimämpi, ollaanhan Malesiassa vielä lähempänä päiväntasaajaa. Yleiseltä siisteystasoltaan näkemämme Malesian osat ovat jopa huomattavasti Thaimaata siistimpiä ja hyvin verrattavissa Meksikon rantalomakohteiden tasoon. Yleisen siisteyden mukanaan tuoma hygieniataso lienee myös Thaimaata korkeampi, emmekä ole esimerkiksi tähän saakka kumpikaan kärsineet mahataudista tai ns. turistiripulista. Kop, kop siis...! Todennäköisesti tilanne olisi toinen oikealla maaseudulla jossain Malakan niemimaalla tai Borneon saarella, mutta siitä on mahdotonta puhua näillä kokemuksilla.

Onneksemme olemme saaneet lomailla myös varsin modernin oloisissa ympäristöissä. Esimerkiksi Penangin infrastruktuuri on jonkin verran Thaimaan rantakohteita edellä ja kännykät pelaavat hyvin, nopeat nettiyhteydet toimivat ja kulkeminen on vaivatonta. Helppoa lomaa siis myös meille länsimaiseen tasoon tottuneille.

Ruoka nousee vertaillessa aivan ykkössijalle ja vaikka Thaimaa siinä suhteessa onkin tähän saakka ollut kärjessä, niin nyt sille löytyi uusi voittaja. Malesiassa pääsee thaimaalaisten takuuhyvien ruokien lisäksi helposti nauttimaan lähes kaiken maalaisista kuviteltavista herkuista ja mikä parasta todella edullisesti. Yhdella tai kahdella eurolla syö kevyemmän aterian Hawker-keskuksessa ja muutaman oluen kanssa kahden hengen vatsat täyttävälle aterialle tulee harvoin hintaa kymmentä euroa enempää.


Yleinen hintataso on myös kohdillaan. Jos haluaa liikkua bussilla, tulee parinkymmenen kilometrin matkalle hintaa muutama kymmenen kotimaista senttiä. Taksi, jota paikalliset kutsuvat nimellä "teksi", ei sekään ole hinnan kirossa. Reilulla eurolla ajaa muutaman kilometrin matkan ja 20 kilometrin matkalle tulee hintaa 30 ringittiä eli noin 6 euroa. Myös retket, joilla olemme käyneet ovat olleet varsin kohtuullisen hintaisia ja esimerkiksi koko päivän eli reilut 7 tuntia kestänyt Penang Grand tour maksoi henkeä kohden noin 40 euroa. Saman retken todennäkoisesti olisi saattanut saada kadunvarsilta vieläkin edullisemmin, mutta mukavuudenhaluisina päätimme tällä kertaa ottaa sen aivan oman hotellimme aulasta.

Tavaraa täältä löytyy takuulla riittävästi vaikka ammattimaisen himoshoppaajan tarpeisiin. Kuala Lumpur on tietysti shoppaholistin paratiisi, mutta liki samalla mitalla ostettavaa löytyy myös Penangin isoista ostoskeskuksista kuten esimerkiksi Komtarista. Noista emme kuitenkaan osaa sanoa paljoa sen enempää, koska emme kumpikaan jaksa viettää trooppista lomaamme ilmastoiduissa länsimaalaisen tyylisissä ostoskeskuksissa - me tulemme tänne muiden asioiden takia :)


Monille suomalaisille Thaimaan turistikohteiden seksipainotteinen ilmapiiri on hiukan liian silmillehyppivää. Malesiaan tulija voi rauhassa lähteä illallakin liikkelle ilman pelkoa siitä, että tarvitsee katsella vanhojen pervovaarien kiimaista kisailua liki alaikäisten tyttöjen kimpussa baarikaduilla. Malesian tärkein valtauskonto on kuitenkin islam, joten se estää tehokkaasti pahimmat moraalittomuudet, mutta kun maassa on samalla monikultturillinen perinne ja uskonnonvapaus, niin kaikessa on mukana miellyttävä vapaamielinen ja rento ilmapiiri. Tosin jälleen on muistettava, että nyt puhun Kuala Lumpurista ja Penangista. Tilanne on todennäköisesti aivan toinen maaseudulla ja Borneolla, jossa sharialakia noudatetaan kuulemma varsin tiukan kaavan mukaan.


Pieneksi Batu Ferringhin miinuspuoleksi on kuitenkin laskettava se, että esimerkiksi Hotelli Bayview Beachin rannassa ei mereen ole mitään asiaa, koska jellyfishit polttavat erittäin todennäköisesti ikävät matkamuistot johonkin kohtaan uhkarohkealle uiskentelijalle. Onneksi hotellin tasokas uima-allasalue hyvittää tilannetta jonkin verran.

Joten summa summarum: Malesia on ainakin tähän mennessä vakuuttanut meidät monella tavalla. Thaimaa ja Meksiko säilyvät yhä potentiaalisina matkakohteinamme, mutta Malesia on myös kiilaamassa itsensä ihan kärkikolmikkoon. Ja kun täällä nyt kerran ollaan niin nautitaan. Siispä laukut lukkoon ja Langkawille!

Lopuksi pieni videomaistiainen eiliseltä päivältä Little Indiasta Georgetownista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti